A feleslegtől nem tudunk megszabadulni, csak leleményesen felhasználni, s erre a szervezetünket is rábírhatjuk.

A kapillárisok és a sejtmembrán között van egy kicsi rés, amin át kell jutniuk az aminosavaknak, cukroknak, lipideknek és az oxigénnek, széndioxidnak egyaránt. Ebben a résben a diffúzió szabályai érvényesek. Ha ez a rés megnagyobbodik, akkor hatványozottan lassabbá válik a diffúzió. Ilyenkor a szervezet vérnyomás és vércukorszint emelkedéssel biztosítja a sejtek táplálását. Ha kémiai úton lecsökkentjük a nyomást, akkor a sejtjeink még jobban “éhezni” fognak, anyagcseréjük módosul – az egész szervezet hátrányára.
Tudományos tény, hogy a rést a lerakódások mobilizálásával lehet normalizálni. Ez egyben a definitív terápiája is minden olyan betegségnek, ahol a lerakódás beigazolható. Az egyik legösszetettebb ilyen kórkép a metabolikus szindróma. A tudomány már régóta kinyilvánította azt, hogy a definitív ellátáshoz a legjobb megoldás a gyógyböjt. A “csökkentők” szedése kifejezetten ártalmas.
Eredményes gyógyböjt esetén pedig okafogyottá is válik, sőt normalizálódó diffúziós viszonyok révén, a “csökkentők” miatti túlzottan alacsony vérnyomás és vércukor értékek iatrogén ártalomként veszélyeztetik az életet.
A gyógyböjt orvosi felügyeletet igényel. Sajátos szabályai vannak, és mindeközben folyamatos éberséget kíván a szükségszerűen változó állapot, és orvosi beavatkozások is felmerülhetnek.
Társaságunk ezen szakismeretek összegyűjtésével és alkalmazásával foglalkozik. A szubjektív változók nyomonkövetését adatbázis használatával tettük elérhetővé.
(Dr. Karácsony Ferenc)

Káli Panzió

A káli medence gyöngyszeme Szentbékkálla, itt várja az idelátogatókat vendégházunk, immáron 15 éve. Szeretnénk e csodálatos vidék természeti szépségeit megismertetni vendégeinkkel: az erdei iskola kis lakóival, a testi-lelki felüdülésre vágyó tisztító-kúrára érkező, s vissza-visszatérő barátainkkal, és nem utolsó sorban a falusi-turizmust kedvelő társainkkal. Tapasztalataink szerint a vendégházban, illetve „a kerek világ legragyogóbb foltján” (Eötvös Károly szavai szerint) a Káli medencében töltött napok sokak számára mintát adhatnak életmód- és lakóhelyváltásban, elősegítik az emberek tudatosabb életmódját, egészségi állapotuk javulását, rekreációjukat. A vendégház tulajdonosa és vezetője – Dr. Sövényházi Ilona, háziasszony, gyermekorvos és böjtkúra vezető, a ház speciális programjainak vezetője és Nagy József jógaoktató – örömmel várják a Káli Vendégház látogatóit egész éven át.

Dr. Sövényházi Ilona

Dr. Sövényházi Ilona, természetgyógyász, aki egy egészen új megközelítésből mesél szakmájáról és személyes tapasztalatairól, hogy a mindennapi élet problémáival hogyan lehet eredményesen megküzdeni, a változások közben folyton megújulni, és önmagunkat is újrateremteni.

“Mindig is orvos akartam lenni, ezen belül később gyerekorvos. Ez sikerült. Azt tapasztaltam, hogy a hagyományos orvoslásnak nincsenek jó megoldásai minden problémára. Az elmúlt 20 évben ez a legfőbb tevékenységem, a “Káli purgatúra”. A Káli-medencében találtam ugyanis igazi otthonomra. Különleges vidék ez, és a böjt szempontjából is ideálisnak mondható.


Számomra is kiderült, hogy “minden kiút befelé van”. Így hát haladok ezen az úton, belső szabadságom építése közben kutatom, hogy ki is vagyok ÉN? Egyáltalán, ki az én? Sok izgalmas kérdés van még, amikre keresem a választ, mindazokkal együtt, akik velem tartanak. Mit tehetünk? Alkosd meg magad, és légy hozzá hű!”

Dr. Karácsony Ferenc könyve részletesen meghatározza korunk betegséghez vezető tényezőit és ezek következményét, a „méregegyensúly” állapotát. Részletes útmutatást ad egyes módszerek végrehajtására vonatkozóan. Megkönnyíti a betegek tájékozódását, segíti kritikai érzékük fejlesztését. Bemutatja a méregtelenítési folyamatok átfogó rendszerét és lehetséges molekuláris biológiai alapjait.

Share this Page