Hazai CBD

Magyarország kendernagyhatalom lehetne. Az éghajlattól kezdve a talaj minőségén át az elfeledett hagyományokig sok érv szól amellett, hogy felelevenítsük a múltat, amikor lényegesen több kendert termesztettek és dolgoztak fel, mint napjainkban.

Kevesen tudják, de hazánkban terem meg az egyik legkiválóbb ipari kender, a “kompolti”. Ebből állítható elő a kender komplex, azaz a nyers, alig hőkezelt, préselt sűrítmény. Azt is kevesen tudják, hogy az ipari kender nem esik az OGYÉI által szabályozott termesztési, gyártási és forgalmazási körbe. Valójában az ebből készült olajok (kender komplex) nincsenek tiltva, de szabályozva sem, csak a felületesség miatt mossák össze a két merőben különböző forrást. Mi pedig ahelyett, hogy büszkék volnánk arra, hogy van ilyenünk, azt sem tudjuk, hogy létezik.

Ezt a vetőmagot is csak zárjeggyel ellátott, eredetiségigazolással lehet megvásárolni, de ezt bármelyikőnk megteheti, és ha elvetnénk a kiskertünkbe, akkor csak az óvatosság miatt kellene a vásárolt mag dokumentációjából másolatokat készítenünk, mert kizárólag a rosszindulatú feljelentgetések miatt kerülhetünk átmenetileg kellemetlen helyzetbe. A hatóságok ugyanis tisztában vannak azzal, hogy az eredetiség igazolással az ő szerepük is inkább a védelem, mintsem a felelősségre vonás.

Azt is kevesen tudjuk, hogy ma is művelnek hazai földeken kannabiszt, azaz a kender olyan törzseit, amikben a THC tartalom meghaladja a 0,2 %-ot. Ezek viszont már más szabályozás alá esnek, és az ilyen területeket valósággal védik, és a terményt exportálják.

Tegyük hozzá, hogy reményeink szerint ez átmeneti, és a gyógyszerkészítéshez egyre több ilyen hazai alapanyagot fognak használni, mindannyiónk előnyére.

A kender a talajművelésben is egy frissítő erejű növény, és ha Magyarország komolyan veszi, hogy a múltjához méltóan kiváló minőségű mezőgazdasági terményekkel újra stabil éléskamrája lehet Európa szívének, akkor ez a kendertermesztést is felvirágoztathatja.

A jelenlegi helyzet már nem rossz azon elkötelezett gazdák miatt, akik évtizedek óta egyengetik a kompolti fajta kender termesztését. Több hazai termesztő és gyártó állít már elő kenderkomplexet és szabvány szerint hígított CBD olajokat, akiket itt bemutatunk. Abban is élen járnak, hogy keresik a kapcsolódási pontokat, az együttműködés lehetőségeit. A hiteles ismeretterjesztés is közös érdekük és éppen emiatt került a Kannabinoid Medicina Alapítvány is fókuszba, hiszen az ismeretterjesztés témaköreiben jelentős átfedések vannak.

Nem titkolt szándékunk megerősíteni a hazai termesztést és kidolgozni az önellátást legalább a reforméletmódot követők egyre szélesedő táborában. Társadalmi vállalkozási formát keresünk arra, hogy megélhetést is biztosíthasson azok számára, akik ezen munkákból kiveszik a részüket. Szeretnénk alább bemutatni a hazai szereplőket.

Share this Post

Leave a Comment